Hoeve 't Wallant met woonstalhuis en motte

Beschrijving

Westkapellesteenweg nr. 3. Z.g. "'t Wallant", hoeve met 17de-eeuws woonstalhuis en laatmiddeleeuwse ronde motte die zich ten westen achter de hoeve bevindt. De motte bestaat uit een duidelijk zichtbare, uitzonderlijk ronde heuvel, omringd door een walgracht en met bomen beplant. De motte heeft een diameter van ca. 50 meter, de gracht is ca. 12 meter breed

Is de omvattende vaststelling van

Hoeve 't Wallant met woonstalhuis

Westkapellesteenweg 3 (Damme)
Hoeve met 17de-eeuws woonstalhuis, gelegen ten oosten van een laatmiddeleeuwse ronde motte en wellicht teruggaand op het neerhof bij de residentie van de amman van Oostkerke op de motte. Hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit een witgekalkt 17de-18de-eeuws woonstalhuis ten oosten van het erf, met haaks daarop de 19de-eeuwse schuur.

Motte

Laatmiddeleeuwse motte die nog bestaat uit een duidelijk zichtbare, uitzonderlijk ronde heuvel, omringd door een walgracht en met bomen beplant. De hoeve ten oosten van de motte gaat wellicht terug op het neerhof bij de residentie van de amman van Oostkerke op de motte.