Vlasschuren en molenromp

Beschrijving

Vlasschuren, naar verluidt opgetrokken in 1907 en 1913. Trapgevels van rode, verankerde baksteen. Licht getoogde muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk. Centraal, drie houten poorten onder ijzeren I-balken. Nummer 108 met bewaarde vlaskamer. Bakstenen stellingmolen zogenaamd "DENYS" uit 1834. Beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005.

Site met vlasschuren en molenromp Denys

Kortrijkstraat 100-106 (Wevelgem)
De aan de straat gelegen vlasschuren zijn opgetrokken voor de Eerste Wereldoorlog. De roodbakstenen trapgevels zijn opengewerkt door licht getoogde muuropeningen. Achter de schuren is het klein roodbakstenen gebouw van de vroegere vlaszwingelarij bewaard. Hier sluit ook de bakstenen molenromp Denys met kern uit 1834 aan, genoemd naar de eigenaarsfamilie. Rond 1880 werd de molenromp verhoogd tot een stellingmolen. Deze romp - samen met Vanbutseles molen de laatste getuige van zeven windmolens die Wevelgem ooit telde - vormt een baken met industrieel-archeologische waarde in het grotendeels verstedelijkte landschap.