Station Jabbeke

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

Beschrijving

Stationsstraat nr. 77. Voormalig stationsgebouw van Jabbeke op de lijn Brugge-Oostende, die in 1838 werd ingereden als enkelvoudig spoortraject. In de beginjaren waren er maar drie haltes op deze lijn, namelijk in Oostende, Jabbeke en Brugge. In 1858 werd een dubbel spoor aangelegd. In 1875 wordt een stationsgebouw gerealiseerd in Jabbeke, aan de noordzijde van de spoorweg. In 1892-94 word

Station Jabbeke

Stationsstraat 73-77 (Jabbeke)
Voormalig stationsgebouw van Jabbeke, gebouwd omstreeks 1892-94, op de lijn Brugge-Oostende, die in 1838 werd ingereden als enkelvoudig spoortraject. Het gebouw werd opgetrokken volgens een vast type dat door de Belgische spoorwegen tussen circa 1881 en 1895 werd toegepast, en wel volgens de eerste variant daarvan, het zogenaamde "Stationstype 1881". Het gebouw is in gele baksteen opgetrokken op hardstenen plint en bestaat uit drie delen met centraal een volume van twee bouwlagen en drie traveeën onder een leien zadeldak.

Wordt opgevolgd door

Station Jabbeke