Kasteel Coucke

Beschrijving

Harelbeeksestraat nr. 16. Z.g. "Kasteel Coucke", naar de vlassersfamilie Coucke. Later restaurant "Kasteel Leierust". Ingeplant op de steilrand aan de linkeroever van de Leie, dicht bij de monding van de Heulebeek. Vermoedelijk met oudere 18de-eeuwse kern en teruggaand op een oudere site cf. Ferrariskaart (1770-1778). De Ferrariskaart (1770-1778) toont

Kasteel Coucke

Harelbeeksestraat 16 (Kuurne)
Het Kasteel Coucke, genoemd naar de vlassersfamilie Coucke, heeft vermoedelijk een oudere 18de-eeuwse kern en gaat terug op een oudere site. Nu, dieper in gelegen, in de 20ste eeuw verbouw landhuis te midden van beboomde tuin. Domein aan de straat afgezet door breukstenen muurtje met ijzeren hek geritmeerd door pijlers bekroond door pijlpunten. Dreef naar woonhuis, afgezoomd door berken. Landhuis opgevat als een blokvormig volume op vierkante plattegrond.