Hoeve De Warande

Beschrijving

Hof van Straeten nr. 3. Hoeve zgn. "De Warande", in de 19de eeuw in opdracht van de familie van Caloen als neerhof bij en ten zuiden van het "Hof van Straeten" opgericht (cf. Hof van Straeten nrs. 1-1A). Historiek. In 1836 laat baron Anselmus van Caloen-de Basseghem een boerenhuis bouwen ten zuiden van de ingang tot het kasteeldomein, in

Hoeve De Warande

Hof Van Straeten 3 (Jabbeke)
Hoeve "De Warande", in de 19de eeuw in opdracht van de familie van Caloen als neerhof bij en ten zuiden van het "Hof van Straeten" opgericht. Hoeve met losse geel-bruine bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een grotendeels verhard erf. De kleurschakeringen van de bakstenen wijzen op latere verhogingen en wijzigingen. Boerenhuis (in kern van 1836) met ten oosten aansluitende stal en schuur (1868) aan noordzijde van het erf, haaks op de straat. Ten oosten en ten westen van het hoofdvolume, een schuur (nok haaks op huis), respectievelijk van 1868 en 1860.