Herenhuis

Beschermd monument van 27-01-2000 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Leuven
Deelgemeente Leuven
Straat Lei
Locatie Lei 13 (Leuven)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24062/322.1
  • OB001322

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis

Lei 13, Leuven (Vlaams-Brabant)

Statige herenwoning, in 1864 opgetrokken als enkelhuis van vier brede traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het neoclassicistisch herenhuis te Leuven, is beschermd als monument.

Waarden

Lei nummer 13 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Ontworpen in 1864, betreft het hier een vrij imposant herenhuis met lijstgevel in eclectische stijl met een predominante neoclassicistische inslag.
De architecturale waarde van deze woning met monumentale allures ligt voornamelijk in de geordonneerde opbouw en de stijlvolle uitwerking van de voorgevel, gekarakteriseerd door het overvloedige gebruik van blauwe hardsteen in contrast met het bepleisterde gevelvlak en door het horizontale en verticale lijnenspel van het verzorgde architecturale decor.
In zijn algemeen voorkomen illustreert het bijzonder goed het type rijker burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw en bepaalt het in sterke mate mee het voorname karakter van het straatbeeld van de Lei.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.