Herenhuis ()

Het neoclassicistisch herenhuis te Leuven, is beschermd als monument.

Neoclassicistisch herenhuis ()

Statige herenwoning, in 1864 opgetrokken als enkelhuis van vier brede traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, gelegen aan de Lei, tegenover de Amerikalaan.

Historiek

In 1864 verkreeg A. Renard een vergunning voor de bouw van een herenwoning in het huidige nummer 13. Hiervoor werden er eerst twee panden afgebroken, waaronder het "Hoff van Gent". In 1942 trok er de Nationale Gas- en Elektriciteitsmaatschappij in. Sinds enkele jaren is het opnieuw een particuliere woning. Het huis, dat samen met het nummer 15 net tegenover de Amerikalaan is gelegen, is rechthoekig ingeplant op een diep, breder wordend perceel en bezit een ruime tuin.

Beschrijving

De woning werd geconcipieerd als een monumentaal enkelhuis met lijstgevel in eclectische stijl met neoclassicistische inslag, vier traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een pannen zadeldak. De naam van de architect is tot nog toe onbekend.

Het gevelfront vertoont een verzorgde bepleisterde en witgeschilderde opstand met opvallend gebruik van blauwe hardsteen voor de sokkel en het lijstwerk.
Het vormt een markante architectuur met een sterk horizontaliserend ritme door de belijning met de sokkelvormige onderbouw met hardstenen plint en pseudobanden, de opeenvolging van de tot geprofileerde kordons doorgetrokken lekdrempels en waterlijsten en de gevelaflijning met kroonlijst op gekoppelde voluutconsoles boven een casementenfries en gelede architraaf met cirkelmotieven.

Typisch neoclassicistisch zijn de steekboogvormige koetspoort in hardstenen omlijsting met geprofileerd beloop, de getoogde en geriemd omlijste vensters met persiennes in de onderbouw, de rechthoekige vensters, met hardsteen omlijst en in de bel-etage bekroond door een decoratief hoofdgestel op gegroefde consoles, en de hardstenen borstweringen in de bovenst bouwlaag. Het meandermotief in de kordonlijst van de bel-etage is een subtiel detail, net zoals de ronde vorm van de kelderverluchtingsgaten die herhaald wordt in de omlopende afzaat van de plint, in het hoofdgestel van de bel-etagevensters en in de afgedekte steigergaten.

Bibliografie

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 7107 (bouwvergunning 03.06.1864).
  • CRESENS A. 1989: 150 jaar fotografie te Leuven, Brugge, 134-143.
  • LEMAIRE R. 1971: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen. Architectuur/deel 1. Provincie Brabant. Arrondissement Leuven, Luik, 272-273.
  • MEULEMANS A. 1981: Atlas van Oud-Leuven, Leuven, 320-322.
  • MEULEMANS A. 1976: Bijdrage tot de geschiedenis van de Leuvense geslachten, Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en Omgeving, dl 16, Leuven, 3-139.
  • MEULEMANS A. 1977: Oude Leuvense straten en huizen. De Lei, Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en Omgeving, dl 17, Leuven, 67-92.
  • MONDELAERS, L. & VERLOOVE C i.s.m. VAN ROY D., VAN DAMME M. & MEULEMANS K. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument).
  • PEETERS M. 1983: Gids voor oud Leuven, Antwerpen, 113-118.
  • UYTTENHOVE P. & CELIS, J. 1991: De wederopbouw van Leuven na 1914, Leuven, 24-35.
  • UYTTERHOEVEN R. 1983: Leuven. Bierstad door de eeuwen heen, Kessel-Lo, fig. 16-20.
  • UYTTERHOEVEN R. 1988: Leuven weleer 4. Van de Volmolen tot Wilsele: langsheen de Dijlevallei en de Vaart, Leuven, fig. 43c-45c, 58a-b.
  • VAN EVEN E. 1895: Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 77.
  • VAN UYTVEN R. 1961: De Leuvense bierindustrie in de XVIIIe eeuw, Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden, dl 16, s.l., 193-227.

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB002106, Neoclassicistisch herenhuis, beschermingsdossier
Auteurs:  Meulemans, Katharina; Mondelaers, Lydie