Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoeve Daelman

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
30807
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/30807

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Nieuwburgstraat nr. 6. Hoeve "Daelman" (cf. naam van de huidige pachter), of naar aanleiding van de actie van de Heemkundige Kring van Oostkamp is in 1975 ook de benaming "Nieuwburghoeve" toegekend. Historische kasteelhoeve gelegen op het neerhof van het kasteel "Nieuwburg" (cf. nr. 2) en tot op heden behorend tot het kasteeldomein. Historiek



Aanduiding van

Is de vaststelling van

Hoeve Daelman

Nieuwburgstraat 6 (Oostkamp)
Historische kasteelhoeve gelegen op het neerhof van het kasteel Nieuwburg en tot op heden behorend tot het kasteeldomein. Omwalde en volledig in ossenbloedrood geschilderde hoeve, bestaande uit een boerenwoning met ten westen in het verlengde, aanpalende stallen en een schuur die dwars tegenaan de stallen staat; het geheel bekomt dus een L-vormig grondplan. Ten noordoosten van de boerenwoning staat een vrijstaand wagenhuis.

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Kasteeldomein Nieuwburg

Nieuwburgstraat 2, 6 (Oostkamp)
Historische kasteelsite getypeerd door de opperhof-neerhofstructuur, vanaf het einde van de 18de eeuw in handen van de familie Peers de Nieuwburgh. Naar verluidt wordt in 1428 op het domein een buitenverblijf gebouwd. De vierkante toren aan de noordoostkant van het huidige kasteel gaat vermoedelijk terug tot deze eerste bouwperiode. Het hoofdvolume aan de werd gebouwd rond 1850. Het kasteel is omgeven door een walgracht en ontsloten via een toegangsbrug. Cirkelvormige moestuinmuur uit circa 1865. Dichte en ruime omgeving van het kasteel met duidelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver met ijskelder en tuinbrug en doorsneden en begrensd door enkele dreven. Toegangsdreef met kettingpalen, toegangspoort met cottagekenmerken aan de Nieuwburgstraat. Tuinpaviljoen van 1883 in het park.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.