Huis Priem

Beschrijving

Ieperstraat nr. 45. Neoclassicistisch herenhuis z.g. "Huis Priem", gebouwd in 1874 (cf. bouwaanvraag en jaartalsteen in achtergevel) in opdracht van dokter Theophile Priem wiens praktijk gelegen is aan de zuidzijde van de straat. Historiek. Op de plaats waar het herenhuis wordt opgetrokken, is in de eerste helft van de 19de eeuw de leerlooierij van Albert Priem gelegen,

Huis Priem

Ieperstraat 45 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis "Huis Priem", gebouwd in 1874 (zie bouwaanvraag en jaartalsteen in achtergevel) in opdracht van dokter Theophile Priem wiens praktijk gelegen is aan de zuidzijde van de straat. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevel voorzien van imitatiebossage op begane grond. Accent op brede poorttravee links door middel van balkon met fraaie gietijzeren leuning op zware voluutconsoles. Tweeledige rechthoekige poort met bovenlicht. Getraliede segmentbogige kelderopeningen. Sobere bakstenen achtergevel met gepekte plint waarin jaartalsteen met "1874". Aan de oostzijde, haakse achterbouw, restant van de voormalige werkplaatsen horend bij de leerlooierij.