Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Woningen en deel van straat
definitieve beschermingsbesluiten: 27-01-2000 ID: 3527
Lei (Leuven)
De Lei, gelegen tussen de Dijle en het Handbooghof, vormde tot het begin van de 20ste eeuw de westelijke begrenzing van één van de oudste wijken van Leuven, met name de Slachthuiswijk. De westelijke straatwand met geknikte rooilijn wordt nog steeds bepaald door een markante aaneengesloten rijbebouwing, getuigend voor de historische evolutie van de straat.
Lei 11 (Leuven)
Enkelhuis van drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een rood pannen zadeldak, dat een gedeelte is van de voormalige brouwerij 't Sas van Gendt, een 17de-eeuws breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl.
Lei 21 (Leuven)
In kern mogelijk tot het einde van de 17de eeuw opklimmend breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met dakkapel en een aandak dat voorzien is van muurvlechtingen.
Lei 17 (Leuven)
In kern zeker tot het derde kwart van de 17de eeuw opklimmend breedhuis dat vermoedelijk in het derde kwart van de 18de eeuw door brand geteisterd en kort daarna hersteld werd.
Lei 25, 23A (Leuven)
Ruime herenwoning, in 1834 ontstaan door samenvoeging van twee oudere kernen, en opgevat als dubbelhuis van vijf traveeën, drie bouwlagen en een mezzanino onder een kunstleien zadeldak.
Lei 23, 27-31 (Leuven)
Enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken, vermoedelijk met oudere kern.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lei [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/311 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.