Hospitaalkapel Sint-Augustinus

Geografisch pakket Sint-Truiden

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de voormalige 17de-eeuwse kapel Sint-Augustinus, oorspronkelijk deel van een hospitaalcomplex. De kapel is de enige restant van het complex.

Waarden

De voormalige hospitaalkapel Sint-Augustinus - thans postkantoor - is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als enig restant van het voormalig hospitaal dat in 1239 gesticht werd vanuit de Sint-Trudo abdij en in 1910 afgebroken, op de kapel na.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als 17de-eeuwse zaalkerk met barokke westgevel aanleunend bij een vroeggotisch koor.

Stapelstraat 25 (Sint-Truiden)
In 1788 verliest het hospitaal zijn functie, en in 1910 wordt het complex, op de kapel na, afgebroken. Enkele jaren later wordt de kapel als postkantoor in gebruik genomen, en worden de postgebouwen toegevoegd.