Beschermd monument

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Beschermd monument van 04-12-2003 tot heden
ID: 312   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/312

Besluiten

Geografisch pakket Diest
definitieve beschermingsbesluiten: 04-12-2003  ID: 4131

Beschrijving

De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie te Diest, is beschermd als monument.Waarden

Voormalige pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Voormalige pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, opgetrokken tussen 1761 en 1763 in opdracht van de Norbertijnen van Tongerloo, naar het ontwerp van de Antwerpse beeldhouwer-bouwmeester Frans II Somers.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Stilistisch goed voorbeeld van een Louis XV-pastorie, opgevat als een vijf travee├źn en twee bouwlagen tellend dubbelhuis onder een leien schilddak, voorzien van drie dakkapellen met frontonbekroning, het geheel opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen. Voorgevel gekenmerkt door een evenwichtige symmetrie, beklemtoond door het middenrisaliet in natuurstenen bandomlijsting, de ritmiek van de steekboogvensters in platte bandomlijsting en de Louis XV-steekboogdeur met geprofileerde stijlen op neuten en decoratieve sluitsteen onder een getoogde geprofileerde waterlijst. Waardevol interieur in sobere Louis XV-stijl, gekenmerkt door lijstwerk met rocaillemotief, marmeren schouwen en een fragmentarisch bewaarde eiken trap.
Grenzend aan de Michel Theysstraat en de Verversgracht, en gelegen aan het einde van een diepe voortuin, door middel van een hekwerk afgesloten, is de voormalige pastorie een sterk beeldbepalend getuige van de 18de-eeuwse bebouwing in de straat.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Michel Theysstraat 60 (Diest)
Bakstenen dubbelhuis met twee verdiepingen, schilddak en twee dakvensters uit midden 18de eeuw.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin en de tuin van brouwerij De Wereld

Michel Theysstraat 60 (Diest)
Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk met beplatingsrelicten (enkele monumentale bomen) van een landschappelijke tuin en de tuin van de in 1978 afgebroken brouwerij 'De Wereld'.