Hoeve Ter Loo

Beschrijving

Historische hoeve, neerhof van het zogenaamd goed "Ter Loo" (nr. 56) zie metalen opschrift op de toegangshekken gevat in witbeschilderde pijlers bekroond met bollen. Achterin gelegen en toegankelijk via een bekiezelde oprit.

Hoeve Ter Loo

Torhoutsesteenweg 52 (Zedelgem)
Historische hoeve, neerhof van het zogenaamd goed "Ter Loo" (nummer 56) zie metalen opschrift op de toegangshekken gevat in witbeschilderde pijlers bekroond met bollen. Achterin gelegen en toegankelijk via een bekiezelde oprit. Het leengoed ter Loo wordt reeds vermeld in 1322. Het is niet duidelijk wanneer de hoevegebouwen voor het eerst zijn opgetrokken. In 1551 is er in elk geval al sprake van een hofstede. In 1847 wordt de woning ver- of herbouwd. De stalling dateert volgens kadastergegevens van 1884. Hoeve met losse bestanddelen in een U-vorm rond een deels gekasseid, deels begraasd erf gelegen. Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis ten noordwesten van het erf. Dubbelhuis boven een grijze, bepleisterde plint en met recentere rechthoekige muuropeningen onder lateien. Schuurstalvolume ten zuidwesten deels met gewijzigde muuropeningen. De dwarsschuur ten noordoosten (zie nummer 52A) is sedert 1993 afgescheiden van het erf.