Huis De Zoutkist

Gemeente Sint-Truiden
Straat Tiensevest
Locatie Tiensevest 25 (Sint-Truiden)

Huis De Zoutkist

Tiensevest 25, Sint-Truiden (Limburg)

Gebouw met complexe vorm, opgetrokken op de ruïne van de voormalige Zouttoren, ook zogenaamd Crayennest, een toren van de middeleeuwse stadsomwalling, gelegen tussen de Staepelpoort en Comisgaet.

Typologiestadstorens
Stijlvakwerkbouw

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het Huis De Zoutkist, opgetrokken op de ruïne van de voormalige Zouttoren.

Waarden

Tiensevest 25 De Zoutkist is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als bouwwerk opgericht op de ruïne van de voormalige Zouttoren die deel uitmaakte van de middeleeuwse stadsomwalling.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als torenachtige constructie met sporen van stijl- en regelwerk en met 17de-eeuws rondboogpoortje.