Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gedenksite Hill 60

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
31334
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/31334

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

De heuvel, die sinds de Eerste Wereldoorlog algemeen bekend geworden is als 'Hill 60' (60 verwijst naar de hoogtelijn), ontstond in de 19de eeuw tijdens de graafwerkzaamheden voor de aanleg van de spoorlijn Ieper-Komen.



Aanduiding van

Is de vaststelling van

Gedenksite Hill 60

Zwarteleenstraat (Ieper)
Hill 60 is één van de felst bevochten plaatsen in de ‘Ypres Salient’, een plaats die tijdens de Eerste Wereldoorlog maar liefst zeven keer van bezetter wisselde. De talloze gevechten, gasaanvallen en het dodelijke kat en muisspel in de ondergrond kostte het leven aan honderden Duitsers, Fransen en Britten, waarvan enkele tientallen hier wellicht nog steeds ergens begraven liggen. De site groeide uit tot een belangrijke gedenksite en heeft een hoge landschappelijke waarde, daar het gaat om een authentiek stuk oorlogslandschap, met talrijke obusputten, mijnkraters, (restanten van) bunkers en schuilplaatsen, loopgravenstructuren, enzovoort waarop ook enkele gedenktekens werden geplaatst.

Is de omvattende vaststelling van

Betonnen militaire post 1 Hill 60

Zwarteleenstraat (Ieper)
Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, vermoedelijk van Duitse makelij, gezien het type golfplaten. De constructie maakt deel uit van het oorlogslandschap van de site Hill 60.


Betonnen militaire post 2 Hill 60

Zwarteleenstraat (Ieper)
Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, vermoedelijk van Duitse makelij. De constructie maakt deel uit van het oorlogslandschap van de site Hill 60.


Betonnen militaire post 3 Hill 60

Zwarteleenstraat (Ieper)
Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. De constructie maakt deel uit van het oorlogslandschap van de site Hill 60.


Betonnen militaire post 4 Hill 60

Zwarteleenstraat (Ieper)
Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. De constructie maakt deel uit van het oorlogslandschap van de site Hill 60.


Duits-Australische bunker

Zwarteleenstraat (Ieper)
Tweeledige betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, bestaande uit een rechthoekige constructie van Duitse makelij, waarop een tweede constructie is opgetrokken door Australische eenheden.


Gedenkteken 14th Light Division

Zwarteleenstraat (Ieper)
Gedenkteken voor de '14th Light Division' en haar bijdrage in het verloop van de Eerste Wereldoorlog. Dit gedenkteken stond oorspronkelijk bij 'Railway Wood' ('Bellewaerde Ridge') maar werd in september 1978 verplaatst naar Hill 60.


Gedenkteken Queen Victoria Rifles

Zwarteleenstraat (Ieper)
Gedenkteken ter herinnering aan de 'Queen Victoria Rifles', haar bijdrage aan de gevechten rond Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog en de verliezen die ze tijdens de oorlog leed. Nadat het gedenkteken zwaar beschadigd raakte door Duitse eenheden tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd een bescheidener versie opgetrokken.


Gedenkteken voor twee Franse verzetsstrijders

Zwarteleenstraat (Ieper)
Klein gedenkteken voor twee Franse verzetsstrijders en hun bijdrage aan verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Gedenkzuil voor de 1st Australian Tunnelling Company

Zwarteleenstraat (Ieper)
Gedenkzuil voor de '1st Australian Tunnelling Company' en de verliezen die ze leed bij de mijnwerkzaamheden rond Hill 60 tijdens de Eerste Wereldoorlog. De gedenkzuil uit ruw behouwen hardstenen blokken werd in 1923 opgericht ter vervanging van een gedenkteken dat meteen na de oorlog was opgericht.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door

Gedenksite Hill 60

Zwarteleenstraat (Ieper)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenksite Hill 60 [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/31334 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.