Pastorie

Beschrijving

* Processiestraat nr. 33. Voormalige pastorie met deels bewaarde omwalling, thans in gebruik als woonhuis. Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. De pastorie wordt vermoedelijk op het einde van de 18de eeuw opgetrokken. Ze staat niet afgebeeld op de Ferarriskaart (1770-1778). Op een oudere, niet gedateerde kaart staat ze afgebeeld als een versterkte, omwalde vesting. De wal wer

Pastorie met bijgebouwen en omwalling

Processiestraat 33 (Kortrijk)
Voormalige pastorie met deels bewaarde omwalling, thans in gebruik als woonhuis. De pastorie wordt vermoedelijk op het einde van de 18de eeuw opgetrokken. Ze staat niet afgebeeld op de Ferarriskaart (1770-1778). Op een oudere, niet gedateerde kaart staat ze afgebeeld als een versterkte, omwalde vesting. De wal werd doorbroken door een poortgebouw met ophaalbrug. Op het perceel, dat toen heel de hoek tussen de Processie- en Priesteragestraat innam staan nog twee kleinere gebouwen afgebeeld. De pastorie wordt als dusdanig ook afgebeeld op het primitief plan van het kadaster (1835) en de Atlas der Buurtwegen (1843).