Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoeve met herberg Strooienhaan

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
31467
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/31467

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Hoeve met voormalige herberg, genoemd naar en gelegen in het bekende gehucht "Strooienhaan" dat reeds bestaat sinds de 13de eeuw en zich situeert aan het kruispunt van de Noordede met de weg Brugge-Wenduine, de huidige Brugse Steenweg.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Hoeve met herberg Strooienhaan

Brugse Steenweg 41 (Zuienkerke)
Op de kaart van P. Pourbus 1561-1571 staat op deze plaats een hoeve met losse bestanddelen aangeduid. Een kaart van 1714 toont voor de eerste maal een herberg. Nu draagt de huidige hoeve met voormalige herberg deze naam. In de tweede helft van de 20ste eeuw kent de hoeve nog enkele ingrijpende verbouwings- en uitbreidingswerken. Hoeve met 19de-eeuwse gebouwen in L-vorm, stalvleugel vermoedelijk met oudere kern, boerenwoning en stalgebouwen. Kleine boerenwoning tussen stal en voormalige herberg, wellicht daterend uit midden 20ste eeuw.

Is de omvattende vaststelling van

Bunker

Brugse Steenweg (Zuienkerke)
Bunker ten zuiden van en behorend bij de hoeve met voormalige herberg Strooienhaan. Gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog 1941-1942 door de Duitsers die hun intrek nemen in de nabijgelegen hoeve. Gekend als WN Shill, een zogenaamd weerstandsnest, type van één manschappenbunker Regelbau 621 Neu met diverse veldposities die nu verdwenen zijn.


Duitse constructie betonblokken Strooienhaan

Brugse Steenweg 41 (Zuienkerke)
Duitse militaire post, opgetrokken uit kleine betonblokken uit de Tweede Wereldoorlog. Gelegen op het erf van de hoeve en herberg Strooienhaan, ten westen van de Brugse Steenweg, net ten zuiden van de Noordede, net ten noorden van de kruising met de Oostendse Steenweg. De constructie heeft een rechthoekig grondplan. Op het dak, dat lichtjes afhelt naar westelijke zijde, staat nog een kleinere rechthoekige constructie, waaruit een ijzeren buis steekt. Binnenin is de constructie onderverdeeld in drie ruimtes.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door

Hoeve met herberg Strooienhaan

Brugse Steenweg 41 (Zuienkerke)


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.