Herenhuis de Bloempot: tuin

Geografisch pakket Diest

De ruime stadstuin van het herenhuis De Bloempot te Diest, is beschermd als monument.

Waarden

De tuin van het reeds beschermde woonhuis de Bloempot is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Sinds de tweede helft van de 19de eeuw, ruimtelijk ongewijzigde grote ommuurde stadstuin, begrensd door de Bloempotgang en de Michel Theysstraat die typologisch één geheel vormt met het in 1759 te dateren herenhuis De Bloempot. Karakteristiek zijn het minstens tot de 18de eeuw opklimmend koetshuis, de monumentale bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') en het fraai gietijzeren hekken met een door pijnappel, lansmotieven en siervazen op de hekpijlers versierde poort uit het laatste kwart van de 19de eeuw.
Belangrijk relict langs het tracé van de voormalige Verversgracht, groen rustpunt tussen de bebouwing en waardevolle getuige van het oorspronkelijke beeld van de Michel Theysstraat.

Herenhuis de Bloempot met tuin

Koning Albertstraat 38 (Diest)