Sluizencomplex De Ganzepoot met oorlogsmonumenten

Beschrijving

Sluizencomplex uit 1876-78, aangelegd ter hoogte van Nieuwpoort-Stad. Na de Eerste Wereldoorlog, oprichting in de nabijheid van het sluizencomplex van een reeks monumenten ter nagedachtenis van de gesneuvelden.

Sluizencomplex De Ganzenpoot met oorlogsgedenktekens

Sluizen (Nieuwpoort)
Sluizencomplex uit 1876-78, aangelegd ter hoogte van Nieuwpoort-Stad. Na de Eerste Wereldoorlog, oprichting in de nabijheid van het sluizencomplex van een reeks gedenktekens ter nagedachtenis van de gesneuvelden en de rol van militaire eenheden of personen.

Is de omvattende vaststelling van

Duitse bunker Tilly 2

Betonnen bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die recent vrij is komen te liggen. Het betreft een Regelbau 656, aangepast met een nooduitgang.

Gedenkplaat schuilplaats sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers

Gedenksteen met bronzen gedenkplaat ter herinnering aan de locatie van de schuilplaats van de sluiswachters van de 'Compagnie Sapeurs-Pontonniers' te Nieuwpoort, onthuld in 1957..

Gedenksteen Belgische militaire weerstandsorganisatie

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van de Belgische militaire weerstandsorganisatie uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen bij het sluizencomplex De Ganzenpoot. In de onmiddellijke omgeving zijn nog meerdere oorlogsgedenktekens gelegen.

Gedenkteken Koning Albert I

Kustweg (Nieuwpoort)
Reusachtig gedenkteken, opgericht als een blijvende hulde aan alle Belgische frontsoldaten en hun aanvoerder, de 'Ridder-Koning' Albert I. Het gedenkteken, naar ontwerp van Julien De Ridder, met ruiterstandbeeld en bas-reliëfs naar ontwerp van Karel Aubroeck, werd op 24 juli 1938 onthuld.

Gedenkzuil 81ste Franse infanteriedivisie

Oorlogsgedenkteken voor de Franse '81e Division d'Infanterie Territoriale' en haar rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken werd onthuld op 7 oktober 1928.

IJzergedenkteken

Het IJzergedenkteken van kunstenaar Pieter Braecke, geboren in Nieuwpoort, moest in het eeuwfeestjaar 1930 België voorstellen: een vrouw afgewend van de invaller uit het oosten, de kroon beschermend in de handen.

Naamsteen Onderwaterzetting

Naamsteen ter herinnering aan de onderwaterzetting van de IJzervlakte vanaf 29 oktober 1914, vanaf het verlaat van de Noordvaart. De naamsteen werd hier in 1985 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen. Vrijstaande gedenksteen, bestaande uit een rechthoekige sokkel uit gewapend beton, die vooraan driehoekig uitloopt. Een grote ruitvormige gedenksteen uit witte natuursteen is schuin tegen de sokkel bevestigd.

Nieuport Memorial

Westendelaan (Nieuwpoort)
Brits oorlogsgedenkteken voor vermiste militairen uit de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken, vervaardigd uit Euville-steen, werd ontworpen door W.B. Binnie met beeldhouwwerk van C.S. Jagger en onthuld op 23 juni 1928, in aanwezigheid van generaal Mac Donogh en eerste minister H. Jaspar.