Station Zedelgem

Station Zedelgem

Ruddervoordsestraat 65-67 (Zedelgem)
Station van Zedelgem langs de lijn Brugge-Kortrijk. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. In 1845 wordt de Société Anonyme des chemins de fer de la Flandre Occidentale opgericht. Deze maatschappij legt eerst in 1846 een spoorweg tussen Brugge en Torhout aan, deze wordt in 1847 doorgetrokken tot Kortrijk. Het eerste stationsgebouw wordt in 1882 door de maatschappij Flandre Occidentale vervangen. Lage, oranje baksteenbouw bestaande uit een centraal gedeelte van vier traveeën, geflankeerd door twee dwarsvleugels onder zadeldaken (dakbedekking in eterniet). Gevels verlevendigd door muurnissen, segmentboogvormige muuropeningen met omlopende, bakstenen waterlijst. In de puntgevels bakstenen omlijsting voor de (nu verdwenen) halteaanduiding "ZEDELGEM".