Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve: landelijke omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeven met omgeving en kerkhof van parochiekerk Sint-Vedastus

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de landelijke omgeving van de hoeve ten noorden en ten westen van de hoeve, langs de Romeinse Kassei, bestaande uit weiland- en boomgaardpercelen. Deze zijn omhaagd en toegankelijk via een hek met bakstenen pijlers ten oosten van de hoeve. De als monument beschermde hoeve maakt geen deel uit van het dorpsgezicht.

Waarden

De landelijke omgeving van vierkantshoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het landelijke hinterland van de hoeve, gevormd door weiland- en boomgaardpercelen, toegankelijk via een hek met bakstenen pijlers, sluit functioneel aan bij de bebouwing, beantwoord aan een aloude historische realiteit en heeft zekere esthetische karakteristieken.

Gesloten hoeve

Helshovenstraat 18 (Borgloon)
Gesloten hoeve met oude inplanting, als langgestrekt aangeduid op de Ferrariskaart , waarschijnlijk in 1832 geëvolueerd tot gesloten hoeve opgetekend in de Atlas van de Buurtwegen.

Cluster van hoogstamboomgaarden

Cluster van hoogstamboomgaarden bij een gesloten hoeve.

Kasteeldorpen Voort en Gotem met Romeinse weg

Borgloon, Broekom, Gotem, Hendrieken, Hoepertingen, Rijkel, Voort (Borgloon), Gutschoven, Mettekoven (Heers), Brustem, Groot-Gelmen (Sint-Truiden)
Dit gebied is gelegen in Droog-Haspengouw op de zuidwest-rand van het massief van Borgloon. De centrale verbinding in de ankerplaats wordt gevormd door de Romeinse weg die van west naar oost loopt. De Herkebeek of Molenbeek, één van de bovenlopen van de Herk, doorkruist het gebied van zuid naar noord. De beek heeft hier een diep, asymmetrisch dal ingesneden. De omgeving van Voort vertoont het traditionele, open uitzicht van de Haspengouwse akkerbouwstreek. Voort is dan ook een klein landbouwdorp, gedomineerd door het kasteel en enkele grote landbouwbedrijven. Gotem is een kleine kern gelegen in dezelfde beekvallei, maar op enige afstand van de Romeinse weg. Het gehucht Helshoven ligt langs de Herk en kenmerkt zich door enkele grote hoeves en een kapel en kluis.