Hoeve 's Raevens Heerlijkheid

Beschrijving

Zandstraat nr. 3. Hoeve zogenaamd " 'S RAEVENS HEERLIJKHEID" cf. houten naambord. De benaming "Huilare en Ravegheershouck" komt volgens De Flou reeds voor in 1388. De hoevesite is echter nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De site is aangeduid op het primitief kadasterplan (ca. 1828) (eigenaar is Jos Serruys uit Antwerpen): een U-vormige opstelling rondom h

Zandstraat 3 (Kortemark)
De site is aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828) (eigenaar is Jos Serruys uit Antwerpen): een U-vormige opstelling rondom het erf met boomgaard, achter het huis is een grote tuin gelegen. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Circa 1872 (mutatie 1878) wordt het huis uitgebreid. Circa 1894 (mutatie 1895) wordt het huis nogmaals uitgebreid met een haakse uitbouw aan de achterzijde. Wellicht wordt daarbij de rechter zijgevel van het huis vernieuwd, zie muurankers 1894.