Commanderij van Bernissem: poortgebouw

Commanderij Bernissem: neerhof, poortgebouw, kapel en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het poortgebouw van de commanderij van Bernissem. Ook het neerhof en de kapel zijn als monument beschermd. De commanderij is met haar omgeving als dorpsgezicht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de resterende gebouwen van de commanderij te Bernissem zijnde neerhof, kapel en poortgebouw, als volgt:
"om reden van hun historische waarde als deel uitmakend van de voormalige Commanderij van de Duitse Orde, afhangend van de Hoofdcommanderij van Alden-Biesen, waarschijnlijk gesticht vóór 1254."
"omwille van de artistieke, in casu architectonische waarde als gebouwen in classicistische stijl, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw."

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000237, Voormalige Commanderij. Neerhof, poortgebouw en kapel (monument) met omgeving (dorpsgezicht) (S.N., 1982).

Waarden

Het poortgebouw van de commanderij Bernissem is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Commanderij van Bernissem

Bernissem 11, 14-20 (Sint-Truiden)
Eertijds Commanderij van de Duitse Orde, afhangende van de Hoofdcommanderij van Alden Biesen, waarschijnlijk reeds gesticht voor 1254.

Herenboerenparkje van de Commanderij van Bernissem

Herenboerenparkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, uit het einde van de 19de - begin van de 20ste eeuw, ten zuiden van de hoevegebouwen. Voormalige Commanderij van de Duitse Orde, beantwoordend aan de neerhof-opperhofstructuur met tuinen; na het Ancien Régime herbestemd als suikerbietenfabriek, later als landbouwbedrijf.