Notariswoning Smeets met poort

Beschermd monument van 21-10-2002 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Maastrichterstraat
Locatie Maastrichterstraat 102 (Hasselt)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71022/166.1
  • OL001634

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis in neoclassicistische stijl

Maastrichterstraat 102, Hasselt (Limburg)

Herenhuis in neoclassicistische stijl; breedhuis van het enkelhuistype, vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Beschrijving

De notariswoning Smeets en poort te Hasselt, zijn beschermd als monument.

Waarden

De notariswoning en poort zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Hoekhuis, gebouwd op de plaats waar in de 16de eeuw een brouwerij was gevestigd. In 1719 breidde schepen Michiel Drossarten - Van Manshoven het toen aanzienlijke hoekhuis uit met een ernaast gelegen kleiner pand en deed grote uitgaven ter verfraaiing van zowel het binnen- als buitenwerk van de nieuwbouw. Tot de vroege 20ste eeuw fungeerde het pand, dat inmiddels herhaaldelijk werd verbouwd, als private woonst; vervolgens werd er een hotel in gevestigd, later een restaurant. Tegenwoordig herbergt het huis een notariaat.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Blokvormig herenhuis op de hoek Maastrichterstraat-Meldertstraat, met een omstreeks 1850 gedateerde, rondbogige koetspoort en binnenhof aan de Meldertstraat, waar zich voorheen een tuin uitstrekte. Bakstenen enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien schilddak met dakkapellen. Kalkstenen elementen, waaronder een beklemtoonde risaliet in de linkse travee, evenals een houten erker verlevendigen het oorspronkelijk bepleisterde parament. Indeling volgens de architecture parlante van de voorgevel, met een laterale hal, die tweemaal knikt, zodat verschillende belendende ruimtes functioneel worden gegroepeerd. Interieurafwerking met monumentale vestibule, geritmeerd door natuurstenen en omstucte pilasters, die zichtbare moerbalken ondersteunen notariskabinet met sobere neorenaissancistische houtafwerking; balieruimte en de receptie met decoratief behang.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.