Hoeve Roode Schure

Beschrijving

Lekedorpstraat nr. 126. Achterin gelegen historische hoeve, zogenaamd de "ROODE SCHURE", cf. houten naambord. De huidige benaming is afgeleid van een thans gesloopte, 19de-eeuwse rode schuurvleugel. Voordien werd de hoeve aangeduid onder de naam "De kleine vlakte ferme", refererend naar het gebied "Laagvlakte". Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrarisk

Hoeve Roode Schure

Lekedorpstraat 126 (Diksmuide)
Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart met twee evenwijdige vleugels. Tegen 1835 is de hoeve reeds uitgebreid als een hoeve met losse bestanddelen met vierkante opstelling en een erftoegang vanuit de Lekedorpstraat. Losse lage bakstenen bestanddelen U-vormig rondom deels verhard erf opgesteld. Erftoegang geflankeerd door twee bakstenen hekpijlers met rechts geïntegreerd Marianisje.