Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Koninklijk Atheneum: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Koninklijk Atheneum met elementen van het kapucijnenklooster en omgeving

Beschrijving

De omgeving van het neoclassicistisch hoofdgebouw van het Koninklijk Atheneum te Hasselt, is beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De omgeving van het Koninklijk Atheneum is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

sociaal-culturele waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Het schoolgebouw is opgetrokken op het voormalige bouwterrein van het verdwenen kapucijnenklooster, waarvan mogelijks nog ondergrondse restanten bewaard bleven. Aan de zijde van de promenade beschikt het gebouw bovendien over een esthetisch waardevolle, naar plannen van Creten aangelegde voorhof, waarop de Ezelsstenen, megalieten van het Diepenbeekse Kapelveld, zijn opgesteld. Deze elementen versterken de op zich reeds sterk beeldbepalende waarde van het monument, dat als dusdanig getuigt van de 19de-eeuwse stadsontwikkeling en de toenmalige zelfverzekerdheid van de nog jonge staatsinstellingen.

Tuin van het Koninklijk Atheneum

Capucienenstraat 28 (Hasselt)