Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve Manshovenhof: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Manshovenhof met omgeving en ongelukskruisen

Beschrijving

De omgeving van het Manshovenhof, gelegen langs de weg Manshoven te Borgloon, is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de akkers, weilanden en boomgaarden rond de hoeve. In hetzelfde besluit werd het Manshovenhof met inbegrip van de onmiddellijke omgeving met gekasseide dreven beschermd als monument. De hoeve met onmiddellijke omgeving maakt geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht.

Waarden

De ruimere context van het Manshovenhof is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het Manshovenhof is functioneel ingeplant in een imposante agrarische omgeving, afgeboord met uitgestrekte bospercelen, doorsneden door landwegen die het goed in verbinding stellen met dorpen en domeinen in de omgeving. Deze toestand is al als dusdanig geregistreerd door de Ferrariskaart (1771-1777) en is van een bijzondere historische waarde.
Het geheel van bebouwing en omgeving is in ruimere zin geïntegreerd in een uniek uitgestrekt cultuurlandschap met historische kasteeldorpen (Bommershoven, Sint- Pieters-Heurne, Heks, Widooie) en domeingoederen (Monnikenhof, Ter Hove), alternerend met een schitterend semi-ruraal kader van akkers, weiland en bossen, de verschillende elementen onderling verbonden door oude wegtracés, dat als geheel qua structuur en verschijningsvorm vrijwel onaangetast bleef door moderne stedenbouwkundige ingrepen.

Gesloten hoeve Manshovenhof

Manshoven 1 (Borgloon)
Het Manshovenhof is een gesloten hoeve met 17de-eeuwse kern. Het complex is bereikbaar via twee gekasseide dreven en wordt omgeven door weilanden en boomgaarden.

Is de omvattende bescherming van

Perenboomgaard met veekeringshaag

Manshoven (Borgloon)
Deze oudere perenboomgaard die nog vrijwel volledig bewaard is gebleven (weinig uitval), wordt volledig omgeven door een meidoornhaag. De representatief uitgegroeide bomen en het gave plantverband dragen bij aan de esthetische waarde.