Gesloten hoeve Manshovenhof met omgeving en gekasseide dreven

Manshovenhof met omgeving en ongelukskruisen

Beschrijving

Het Manshovenhof, gelegen langs de weg Manshoven te Borloon, is beschermd als monument. De bescherming omvat de gesloten hoeve met de onmiddellijke agrarische omgeving en de gekasseide dreven. In hetzelfde besluit werd de ruime agrarische omgeving van de hoeve beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het Manshovenhof, inclusief de onmiddellijke agrarische omgeving met gekasseide dreven, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het Manshovenhof, behorend tot het oude Loonse leen Manshoven (vermeld sinds de 14de eeuw), omvat bouwsporen die het gebouw in kern zeker terugvoeren tot de 17de eeuw. Het is een typisch Haspengouwse vierkantshoeve, op de Ferrariskaart nog als semi-gesloten weergegeven, die in fasen tot de huidige gesloten toestand is uitgegroeid.
In het bakstenen complex zijn de sporen van minstens drie bouwfasen te onderscheiden: de door een tweede bouwlaag volumetrisch geprononceerde combinatie van woon- en poorthuis die de rechterhoek aan straatzijde uitmaakt, omvat in stilistisch opzicht overduidelijk laat-17de- tot vroeg-18de-eeuwse sporen onder de vorm van bol- en kruiskozijnen; 18de-eeuwse sporen bleven bewaard in de voorste stalvleugel, hoewel slechts onder de vorm van getoogde deuren in een waarschijnlijk gerecupereerde kalkstenen omlijsting; de linker- en achtervleugel, respectievelijk uitgerust als dwarsschuur en stallingen, zijn volledig 19de-eeuwse constructies.
De hoeve bleef herkenbaar in zijn oorspronkelijke functionaliteit, waartoe in een niet geringe mate ook de oorspronkelijke context bijdraagt. Omhaagde tuin-, weiland- en boomgaardpercelen, doorsneden door de ter hoogte van de bebouwing nog gedeeltelijk gekasseide toegangsdreven stralen daarbij niet alleen een grote authenticiteit uit, maar dragen ook bij tot de hoge esthetische waarde van het geheel.

Gesloten hoeve Manshovenhof

Manshoven 1 (Borgloon)
Het Manshovenhof is een gesloten hoeve met 17de-eeuwse kern. Het complex is bereikbaar via twee gekasseide dreven en wordt omgeven door weilanden en boomgaarden.

Is de omvattende bescherming van

Hoogstamboomgaarden met veekeringshagen bij het Manshovenhof

Manshoven (Borgloon)
Hoogstamboomgaard met veekeringshagen gelegen tegenover het Manshovenhof. De boomgaarden zijn hier zeer gaaf en herkenbaar en de context van de hoeve draagt bij aan de ensemblewaarde. De boomgaarden hier zijn ook vrij compleet. Tegenover de hoeve ligt een boomgaard met een tweetal oude notelaars en voor de rest redelijk recent aangeplante fruitbomen. De boomgaarden zijn omgeven door een complete en regelmatig geschoren en ingeboette meidoornhagen. Een kasseiweg loopt voor de hoeve en tussen de boomgaarden door.

Twee notelaars bij Manshovenhof

Tegenover de hoeve Manshovenhof staan in de hoogstamboomgaarden twee mooi ontwikkelde notelaars waarvan de westelijke een stamomtrek van 268 cm en de oostelijke van 288 cm heeft.