Hoeve Dackemaerts hofstede, Goed ter Kruise of Hoeve Hanssens

Beschrijving

Historische hoeve in site opklimmend tot de 15de eeuw, met vnl. 19de-eeuwse hoevegebouwen, woonhuis en schuur met 18de-eeuwse kern. Historiek. Het toponiem "Dackemaerts hofstede" komt voor het eerst voor in een afschrift van een akte uit 1419.

Dackemaerts hofstede

Kortrijksestraat 34 (Lendelede)
Historische hoeve in site opklimmend tot de 15de eeuw, met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen, woonhuis en schuur met 18de-eeuwse kern. Het toponiem "Dackemaerts hofstede" komt voor het eerst voor in een afschrift van een akte uit 1419. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken (boerenhuis in Vlaamse pannen, landgebouwen in mechanische pannen), in U-vormige opstelling rondom het erf in losse verharding en met struikbegroeiing. Landgebouwen met groengeschilderd houtwerk. Noordelijke erftoegang via ijzeren hek tussen vernieuwde bakstenen pijlers.