Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Commanderij van Bernissem en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Commanderij Bernissem: neerhof, poortgebouw, kapel en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de commanderij van Bernissem met de omgeving. Deze wordt in het noorden begrensd door Terbiest, ten zuiden door de N80 en ten westen door de verkaveling langs de Kommanderijstraat. Het neerhof, het poortgebouw en de kapel van de commanderij zijn afzonderlijk als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de omgeving van de commanderij als volgt: "omwille van de historische, in casu archeologische waarde van het landschap, waarbinnen de grondvesten van de voormalige gebouwen nog aanwezig zijn."

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000237, Voormalige Commanderij. Neerhof, poortgebouw en kapel (monument) met omgeving (dorpsgezicht) (S.N., 1982).

Waarden

De Commanderij Bernissem met haar omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Commanderij van Bernissem

Bernissem 11, 14-20 (Sint-Truiden)
Eertijds Commanderij van de Duitse Orde, afhangende van de Hoofdcommanderij van Alden Biesen, waarschijnlijk reeds gesticht voor 1254.

Herenboerenparkje van de Commanderij van Bernissem

Herenboerenparkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, uit het einde van de 19de - begin van de 20ste eeuw, ten zuiden van de hoevegebouwen. Voormalige Commanderij van de Duitse Orde, beantwoordend aan de neerhof-opperhofstructuur met tuinen; na het Ancien Régime herbestemd als suikerbietenfabriek, later als landbouwbedrijf.