Grafkapel Willigen-Glavany

Beschermd monument van 04-11-2002 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lummen
Deelgemeente Lummen
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat (Lummen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71037/113.1
  • OL001808

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Grafkapel Willigen-Glavany

Kerkstraat zonder nummer, Lummen (Limburg)

De grafkapel in art nouveau-stijl van de familie van Willigen-Glavany werd opgericht in 1904 op het kerkhof rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Lummen.

Beknopte karakterisering

Typologiegrafkapellen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I

Beschrijving

De grafkapel van de familie Willigen-Glavany met het omliggende perceel is beschermd als monument.

Waarden

De grafkapel van Willigen-Glavany is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Grafkapel van de familie van Henri van Willigen, overleden in 1904, en Faustin Glavany, overleden in 1879. Het gebouw werd opgericht op het oude kerkhof van de Lummense Onze-Lieve-Vrouwkerk, op een perceel dat door de gemeente werd afgestaan in 1904. De bijhorende grafkelder werd gedempt na de sluiting van het kerkhof in 1970.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Grafmonument in Art Nouveau; kapel in blokken Maaslandse kalksteen, één travee en één bouwlaag onder zadeldak; accent op de façade, met centrale steekboogpoort in lijstwerk met zweepslagmotief, bekroond door mijtervormig bovenlicht met initialen van de familie, het geheel geflankeerd door sierlijke consoles; koperen ingangsdeur met palmet; laterale gevels met plint en brede fries met wijnranken, centraal onderbroken door een klein steekboograam met koperen rasterafsluiting, waarin papaverknoppen zijn verwerkt; vlakke kroonlijst met golfmotief en waterspuwers; stenen dakconstructie met kruis op de voorste nokpunt.

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De kapel is een mooi voorbeeld van kleine devotie-architectuur, opgetrokken in een voor de tijd moderne stijl, die enigszins uitzonderlijk is in de semi-landelijke, Lummense context. Het gebouw heeft daarenboven sterk pittoreske kwaliteiten, niet alleen als een van de weinige in situ bewaarde grafmonumenten op het oude kerkhof, maar ook als ensemble met het neoromaanse kerkgebouw.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.