Beschermd monument

Burgerhuis Heusden

Beschermd monument van 04-11-2002 tot heden

ID: 3189   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3189

Besluiten

Woning Heusden en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 04-11-2002  ID: 3949

Beschrijving

Het neoclassicistisch burgerhuis Heusden te Hasselt, is beschermd als monument.Waarden

Huis Heusden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Huis Heusden wordt reeds in de 18de eeuw geciteerd als pand tussen de schuren van twee huizen in de Kapelstraat. Omstreeks het midden van de 19de eeuw moet het in neoklassieke zin zijn verbouwd.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Sober neoclassicistisch getint breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met twee dakkapellen. Bepleisterd bakstenen gebouw met hardstenen plint, houten kroonlijst en eenvoudige dubbelhuisverdeling, met een decoratieve concentratie op het gelijkvloers. Opmerkelijke eikenhouten draaitrap, sierlijke binnendeuren in omlijsting met pilastervormige rechtstanden en entablementvormig bovenlicht, ruimte linksvoor met gestucte lambriseringen.

sociaal-culturele waarde

Het pand vormt één van de voor de Aldestraat zo typerende breedhuizen die getuigen van de 17de- en 18de-eeuwse evolutie van de straat tot één van de voornaamste van de stad. De beeldbepalende en symbolische waarde van huis Heusden ligt derhalve voor de hand.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis Heusden

Aldestraat 44 (Hasselt)
Sober neoclassicistisch getint breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen, uit de eerste helft van de 19de eeuw.