Klein seminarie: Academiezaal

Academiezaal met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Academiezaal, opgetrokken tussen 1843 en 1845 naar ontwerp van architect Lodewijk Roelandt als onderdeel van het Klein Seminarie.

Waarden

Pand, zogenaamd Academiezaal, behorende tot het Seminarie, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

waarbij vooral gelet moet worden op het intacte interieur, met rijk, neoclassicistisch stucwerk en bewaard mobilair uit de periode van de bouw.

Benedictijnenabdij Sint-Trudo

Diesterstraat 1, Plankstraat 18, Stenaartberg 2, 2A (Sint-Truiden)
Het complex beslaat het stadsgedeelte afgezoomd door de Diesterstraat ten zuiden en zuidwesten, de Abdijstraat ten noordwesten, Stenaartberg ten noorden en de Plankstraat ten oosten.

Tuin van de benedictijnenabdij Sint-Trudo

Diesterstraat 1 (Sint-Truiden)
Geen resten van de oude abdijtuinen. Toch zijn drie elementen vermeldenswaard: de oude fruitmuur langs de Plankstraat, die nog dateert uit de abdijtijd; aanleg van het ereplein, teruggaand tot 1843, toen de abdij seminarie werd; tenslotte de in 1999 aangelegde nieuwe tuin op de ruïne van de abdijkerk, die de omtrek en de hoogte van de in 1975 afgebrande kerk wil oproepen.