Beschermd monument

Klein seminarie: Academiezaal

Beschermd monument van 30-07-1986 tot heden

ID
3190
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3190

Besluiten

Academiezaal met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 30-07-1986  ID: 2187

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Academiezaal, opgetrokken tussen 1843 en 1845 naar ontwerp van architect Lodewijk Roelandt als onderdeel van het Klein Seminarie.Waarden

Pand, zogenaamd Academiezaal, behorende tot het Seminarie, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

waarbij vooral gelet moet worden op het intacte interieur, met rijk, neoclassicistisch stucwerk en bewaard mobilair uit de periode van de bouw.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Benedictijnenabdij Sint-Trudo

Diesterstraat 1, Plankstraat 18, Stenaartberg 2, 2A (Sint-Truiden)
Het complex beslaat het stadsgedeelte afgezoomd door de Diesterstraat ten zuiden en zuidwesten, de Abdijstraat ten noordwesten, Stenaartberg ten noorden en de Plankstraat ten oosten.


Tuin van de benedictijnenabdij Sint-Trudo

Diesterstraat 1 (Sint-Truiden)
Geen resten van de oude abdijtuinen. Toch zijn drie elementen vermeldenswaard: de oude fruitmuur langs de Plankstraat, die nog dateert uit de abdijtijd; aanleg van het ereplein, teruggaand tot 1843, toen de abdij seminarie werd; tenslotte de in 1999 aangelegde nieuwe tuin op de ruïne van de abdijkerk, die de omtrek en de hoogte van de in 1975 afgebrande kerk wil oproepen.