Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Burgerhuis Heusden: tuin met bijgebouwen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden (voorlopige opheffing)

Tuin en bijgebouwen van het burgerhuis Heusden
voorlopige opheffingsbesluiten: 08-02-2024  ID: 15266

Woning Heusden en omgeving

Beschrijving

De tuin met bijgebouwen van het neoclassicistisch burgerhuis Heusden te Hasselt, is beschermd als stadsgezicht.

Op 8 februari 2024 werd de bescherming van de tuin met bijgebouwen van burgerhuis Heusden voorlopig opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan. De tuin werd heraangelegd.

Waarden

De omgeving van het Huis Heusden is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Tuin en bijgebouwen vormen een onderdeel van een comfortabele 19de-eeuwse burgerresidentie. Gezien de potentiële voorgeschiedenis van het huidige breedhuis en naburige panden is het bovendien niet ondenkbaar dat er linken kunnen worden gelegd met historische panden in de evenwijdige Kapelstraat.

Burgerhuis Heusden

Aldestraat 44 (Hasselt)
Sober neoclassicistisch getint breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen, uit de eerste helft van de 19de eeuw.