Sint-Janshospitaal

Beschrijving

St.-Janshospitaal. Teruggaand op passantenliedenhuis. Historiek belicht door opschrift van gevelsteen in hal: "Ik werd gesticht om arme pelgrims te herbergen - in 1364 door Willem van Nevele, heer van Uitbergen, begiftigd - in 1662 en volgende jaren, door ouderdom vervallen, herbouwd - in 1708 hoofdkwartier van de hertog van Malbourough en - in 1744 van Lodewijk XIV, koning van Frankrijk

Sint-Janshospitaal

Steenakker 30 (Wervik)
Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog waarna heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Bosschaert (Wervik) van 1922. Huidig gebouw naar ontwerp van architect H. Allaert (Kortrijk) van 1951-1953 in een historiserende wederopbouwtrant met reminiscenties aan het vooroorlogse silhouet; archeologische vondsten tijdens de graafwerken onder meer Romeinse waterput en 18de-eeuwse grafkelder.