Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Abdijsite benedictijnenabdij Sint-Trudo en Academiezaal

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 30-07-1986 tot heden

ID
3194
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3194

Besluiten

Academiezaal met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 30-07-1986  ID: 2187

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft de site van de voormalige Sint-Trudoabdij en de Academiezaal van het Klein Seminarie. Het stadsgedeelte wordt afgezoomd door de Diesterstraat ten zuiden en zuidwesten, de Abdijstraat ten noordwesten, de Stenaartberg ten noorden en de Plankstraat ten oosten. Binnen deze afbakening zijn de kerk en overblijfselen van de abdij (sinds 1935) als monument beschermd, evenals de Academiezaal (sinds 1986).Waarden

De zogenaamde Academiezaal met de voormalige abdijsite als omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

in casu architectuurhistorische waarde


Aanduiding van

Is de bescherming van

Benedictijnenabdij Sint-Trudo

Diesterstraat 1, Plankstraat 18, Stenaartberg 2, 2A (Sint-Truiden)
Het complex beslaat het stadsgedeelte afgezoomd door de Diesterstraat ten zuiden en zuidwesten, de Abdijstraat ten noordwesten, Stenaartberg ten noorden en de Plankstraat ten oosten.


Tuin van de benedictijnenabdij Sint-Trudo

Diesterstraat 1 (Sint-Truiden)
Geen resten van de oude abdijtuinen. Toch zijn drie elementen vermeldenswaard: de oude fruitmuur langs de Plankstraat, die nog dateert uit de abdijtijd; aanleg van het ereplein, teruggaand tot 1843, toen de abdij seminarie werd; tenslotte de in 1999 aangelegde nieuwe tuin op de ruïne van de abdijkerk, die de omtrek en de hoogte van de in 1975 afgebrande kerk wil oproepen.