Rijkswachtkazerne van 1879

Rijkswachtkazerne

De rijkswachtkazerne van 1879 te Hasselt, is beschermd als monument.

De rijkswachtkazerne is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Neoklassiek gebouw op H-vormig grondplan, met voorhof langsheen de Guffenslaan, afgesloten met een sierlijke smeedijzeren balustrade. Bakstenen gebouw met kalkstenen plint, dertien traveeën en twee bouwlagen, onder een leien mansardedak met kroon in zink. Façade met grote steekboogvensters; traveeën verticaal geritmeerd door sierlijk verankerde lisenen en afwisselend bekroond door dakkapellen en oeil-de-boeufs; horizontaliserende terracottastrook tussen de eerste en tweede bouwlaag. In kalksteen beklemtoonde middenrisaliet met toegangspoort, pilasters, fries, attiek met inscriptie Rijkswacht en jaartal 1879, driehoekig fronton, extra gemarkeerd door een wapenschild, een bolbekroning en tropeeën.

historische waarde

Typisch 19de-eeuws overheidsgebouw, opgetrokken in 1879 in een al even typische neoklassieke stijl in een toenmalig stadsontwikkelingsgebied, op terreinen die waren vrijgekomen door de afbraak van de stadswallen. Het gebouw is opgetrokken in de franje van een voormalige gereputeerde volkswijk, die op deze manier werd gesaneerd en gecontroleerd.

sociaal-culturele waarde

Als goede vertegenwoordiging van de typische 19de-eeuwse bouw- en urbanisatiementaliteit. Daarnaast staat het in een vrij gaaf bewaard contemporain kader met verschillende gebouwtypes en stijlen. Het geheel heeft een sterke beeldbepalende waarde.

Guffenslaan 18 (Hasselt)
Statig, neoclassicistisch gebouw gedateerd op H-vormig grondplan, met voorhof langsheen de Guffenslaan, en gedateerd 1879.

Is de omvattende bescherming van

Voortuin van de rijkswachtkazerne