Parochiekerk Sint-Trudo: orgel

Gemeente Lummen
Straat Linkhoutstraat
Locatie Linkhoutstraat (Lummen)

Parochiekerk Sint-Trudo

Linkhoutstraat 198, Lummen (Limburg)

Neoclassicistische pseudo-basiliek, gedateerd 1903; gelegen op het driehoekig dorpsplein afgezoomd met linden.

Het orgel in de parochiekerk Sint-Trudo is beschermd als monument.

Waarden

Het orgel in de Sint-Trudokerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

De Antwerpse orgelmakers Delhaye en hun Gentse collega's Van Peteghem zijn de belangrijkste figuren in de Vlaamse orgelhistorie. Werken uit hun atelier zijn dan bijna zonder uitzondering monumenten tout court. Wat betreft het orgel van Linkhout komt daarbij dat het vrij gaaf bewaard is en dat het over een merkwaardige orgelkast beschikt die een beetje uit de lijn ligt van het bij Delhaye gangbare.