Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart: orgel

Gemeente Lummen

Neoromaanse kerk, gebouwd in 1870-1872, ter vervanging van de vroegere gotische kerk.

Typologieorgels
Dateringvierde kwart 19de eeuw

Het orgel van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is beschermd als monument.

Waarden

Het orgel van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

Orgels van de hoog-romantische orgelbouwtijd, zoals dit te Lummen, komen eerder zeldzaam voor in Limburg (in tegenstelling tot de talrijke exponenten van de classiciserende romantiek van bijvoorbeeld een Clerinx). Bovendien zijn het de kwalitatief-technisch hoogstaande werken van de Brusselse orgelbouwer Schyven die - in vergelijking met die van zijn tijdgenoten - het best stand gehouden hebben tegen de tand des tijds. Dit zijn orgels met zeer ruime gebruiksmogelijkheden, van liturgie tot concert.