Teksten van Burgerhuis De Engelkes

Burgerhuis De Engelkes ()

Het burgerhuis De Engelkes te Hasselt, is beschermd als monument.

Woning De Engelkes is een typisch laat-19de- tot vroeg 20ste-eeuws ringlaanhuis in de betrekkelijk gaaf bewaarde gevelrij tussen de neoklassieke Rijkswachtkazerne en het dito Koninklijk Atheneum. Het art nouveau getint enkelhuis van het bel-étagetype telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak met twee later ingebrachte dakkapellen.

Historiek

Stilistisch in de late 19de tot vroege 20ste eeuw te situeren herenhuis, opgetrokken na afbraak van de stadswallen op de toen vrijgekomen bouwterreinen, samenhangend met de aanleg van de monumentale ringlanen, waar verschillende grote instellingen ruimte vonden voor de bouw van monumentale gebouwencomplexen.

Beschrijving

Het art nouveau getint enkelhuis van het bel-étagetype telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak met twee later ingebrachte dakkapellen. De gecementeerde lijstgevel heeft een lage plint en lambrisering in bossagewerk, en bestaat verder uit vlak cementparament met schijnvoegen, bovenaan afgeboord door een fries met verdiepte panelen, waarin gestileerde bloem- en bladmotieven zijn uitgewerkt in groene, okerkleurige en witte sgrafitto, aan weerszijden van beide traveeën onderbroken door de houten modillons die de zwaar overkragende, geprofileerde kroonlijst ondersteunen. De uitstekende geveldetails als trappen, consoles en druiplijsten zijn afgewerkt in hardsteen.

In de licht beklemtoonde zijrisaliet links is een rondbogige toegangsdeur aangebracht in een verdiept, rechthoekig portaal, afgeboord door rechtstanden in bossagewerk en bekroond door een sterk uitstekende druiplijst op consoles. De deur heeft een paneelverdeling, uitmondend in een cirkelvormig bovenlicht, en is voorzien van een brievenbus met zweepslagmotief. Boven de deur is een rechthoekig, gerekt muurvlak voorzien, met een verdiept paneel, waarop een in sgrafitto uitgewerkte voorstelling van een muzische of allegorische vrouwenfiguur, staande op een zuiltje, met bloemslingers en linten, het geheel in een korfbogige omlijsting met bloem- en bladslingers. Boven het paneel is nog een rondboogvenster voorzien, met sierlijke raamvleugels met quasi vegetaal gewelfde roedeverdeling, die bij het halfrond van het bovenlicht aansluit, zodat een oculus wordt gesuggereerd. Op het dakniveau wordt de risaliet beklemtoond door een torendakconstructie met smeedijzeren vorstnok.

Het venstertravee heeft een korfbogig souterrainvenster, waarboven zich een rechthoekig, driedelig bel-etagevenster achter smeedijzeren balkon met régencemotief bevindt, bekroond door een verdiept paneel met groene, okerkleurige en witte sgrafitto-tekening van engelenfiguurtjes (vandaar de huisnaam), die als borswering fungeert voor het brede korfboograam op de eerste verdieping, drieledig gestructureerd met een dubbel oculusmotief.

Interieur

Het interieur kon niet bezocht worden. Wel kon een typische laat-19de- tot vroeg-20ste-eeuwse, door art nouveau geïnspireerde ruimteverdeling, mede bepaald door de aanwezigheid van een geprononceerd souterrain, worden opgemerkt. Hierdoor krijgt de vestibule met traphal links een letterlijke doorstromingsfunctie, aangezien de nodige trapsystemen dienden te worden voorzien. Los daarvan schijnt het huis een enkelhuisindeling te vertonen, met de hal links en één à twee al dan niet aansluitende ruimten rechts.

• Beschermingsdossier DL002225, Hasselt Huis De Engelkes (S.N., 2002, digitaal dossier).