Stadswoningen in vakwerkbouw met achterkoer

Vakwerkgebouwen met gemeenschappelijke achterkoer

Beschrijving

De bescherming als monument omvat enkele stadswoningen in vakwerkbouw, gelegen rond een gemeenschappelijke achterkoer.

Waarden

De vakwerkgebouwen met gemeenschappelijke achterkoer zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De panden behielden considerabele vakwerkpartijen, die sprekende en zeldzaam wordende getuigen wormen van een geleidelijk in onbruik geraakte en uit het straatbeeld verdwenen historische en volkse bouwtraditie.

historische waarde

historische en historische in casu architectuurhistorische waarde: De vier panden zijn getuigen van een typische bouwkundige evolutie, waarbij panden die in oorsprong zijn opgetrokken in stijl- en regelwerk geleidelijk werden omgevormd tot stenen panden. De verstening is duidelijk evolutief afleesbaar in het huis aan de Stapelstraat, dat bestaat uit ouder diephuis, nog in vakwerk en gedeeltelijk onderkelderd, en een volledig stenen breedhuis, dat slechts is onderkelderd over de breedte van het diephuis, wat erop wijst dat in het stenen pand een oudere constructie is opgegaan. Het breedhuis is gereconstrueerd na een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. De verstening van de huizen in de Gootstraat bleef beperkt tot de vanaf de straat zichtbare paramenten. Aan de achterzijde is echter een vrij gave vakwerkstructuur bewaard gebleven.

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis gedateerd 1650/1947

Stapelstraat 70 (Sint-Truiden)
Gerestaureerd huis in Maasstijl, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met afgewolfde dakkapel, gedateerd op de deurlatei: 1650 / 1947.

Vakwerkgebouwen

Gootstraat 3-5 (Sint-Truiden)
In het verlengde van het diephuis Stapelstraat 48, onder hetzelfde dak als het lagere gedeelte van het pand, mogelijks ten gevolge van een interne verdeling, is het pand Gootstraat 1 te situeren.