Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Burgerhuis De Engelkes: tuin

Tuin van Burgerhuis De Engelkes
voorlopige opheffingsbesluiten: 08-02-2024  ID: 15267

Woning De Engelkes en omgeving

De tuin van het burgerhuis De Engelkes te Hasselt, is beschermd als stadsgezicht.

Op 8 februari 2024 werd de bescherming van de tuin van burgerhuis De Engelkes voorlopig opgeheven omwille van het algemeen belang. Al op het ogenblik van bescherming in 2002 was de tuin volledig verhard en deels bebouwd met recente achterbouw en berging. In 2021 werd de tuin volledig opnieuw aangelegd. De tuin van burgerhuis De Engelkes heeft geen erfgoedwaarde.

Waarden

Omgeving huis De Engelkes is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Typisch laat 19de - tot vroeg 20ste-eeuws ringlaanhuis in betrekkelijke gaaf bewaarde context; vrijwel ononderbroken straatwand van gelijkaardige, in verschillende neostijlen uitgewerkte huizen. Samen met de nabije openbare gebouwen vertegenwoordigen ze een belangrijke stedenbouwkundige fase, waarvan de beeldbepalende waarde niet mag worden onderschat. De tuinen horen als vanzelfsprekend bij het totaalconcept van elk individueel huis.

Burgerhuis De Engelkes

Guffenslaan 34 (Hasselt)