Jongensschool Sint-Lodewijk

Beschrijving

Pladijsstraat nr. 272. Voormalige jongensschool cf. opschrift van portaal, nu deel van de Vrije Basisschool Sint-Lodewijk. In 1878 wordt een gemeenteschool voor meisjes met bijhorende onderwijzerswoning gebouwd in het gehucht Sint-Lodewijk (Pladijshoek) in opdracht van de gemeente. Ten gevolge van de schoolstrijd staat de school van 1879 tot 1882 leeg. In

Jongensschool

Pladijsstraat 276 (Deerlijk)
Voormalige jongensschool opschrift van portaal, nu deel van de Vrije Basisschool Sint-Lodewijk. In 1878 wordt een gemeenteschool voor meisjes met bijhorende onderwijzerswoning gebouwd in het gehucht Sint-Lodewijk (Pladijshoek) in opdracht van de gemeente. In 1949 worden de oude klassen afgebroken en wordt een poortgebouw en een dwarse klassenvleugel van twee bouwlagen opgetrokken. Rechts ervan, dieper in gelegen klassenvleugel van twee bouwlagen onder schilddak.