Kasteel van Ordingen: onderdelen

Besluiten

Kasteel van Ordingen: gevels en bedaking van poortgebouw, toren van neerhof en 17de-eeuwse bergplaats

Beschrijving

De bescherming omvat de gevels en bedakingen van het poortgebouw, de toren van het neerhof en de vroegere bergplaats uit de 17de eeuw van het kasteel van Ordingen.

Waarden

De gevels en bedakingen van het poortgebouw, de toren van het neerhof en de vroegere bergplaats uit de 17de eeuw van het kasteel van Ordingen, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteel van Ordingen

Ordingen-Dorp 50 (Sint-Truiden)
Voormalige waterburcht. In zijn huidige vorm een omgracht complex, op de noordelijke oever van de Melsterbeek, en bereikbaar langs een brede dreef; het park werd in de loop der zestiger jaren verkaveld en gerooid.

Relict van de kasteeltuinen van Ordingen

Verloren gegane tuinen, met interessante ontwikkeling. Aanvankelijk waterburcht van feodale oorsprong met neerhof/opperhofstructuur, waarbij in de eerste helft van de 16de eeuw tuinen werden aangelegd. Sedert begin 17de eeuw commanderij van de Duitse Orde (Alden Biesen). Sedert de Franse revolutie kasteeldomein van de familie Pitteurs Hiégaerts met uitbreiding door inname van de oude dorpskerk, wijziging van de initiële structuur en nieuwe tuinaanleg.