Café De Zwaan

Café De Zwaan en omgeving

De bescherming als monument betreft het café met woning, zogenaamd Café De Zwaan.

Café De Zwaan is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

In 1936 naar ontwerp van Charles Rimanque gebouwd als een café met woonst en voortuin, is café "De Zwaan" een representatief en zeer gaaf bewaard voorbeeld van een handelspand met woonst in een overgangsvorm van art deco naar modernisme. Tweelaags hoekpand met een aan de art deco schatplichtig cafégedeelte met steile, wit bepleisterde puntgevels onder groene zadeldaken en een halfronde erker met bandvensters en een paraboolvormige deur, naast een modernistisch woongedeelte onder plat dak, met een bakstenen gevel waarin een raster van sterk geprononceerde en doorgetrokken lateien en vensterstijlen in wit geschilderd beton, en een deurrisaliet met verdiept portaal onder een langgerekt, rondboogvormig trapvenster.
Door haar hoekligging en typerende silhouet van wit bepleisterde puntgevels en halfronde erkers, heeft café ‘De Zwaan’ een sterk beeldbepalend karakter voor de Kabbeekvest. Café ‘De Zwaan’ is bovendien een authentieke en belangrijke getuige van de systematische bouwcampagne die vanaf het midden van de jaren 1930 plaatsvond langs de boulevards of wandelvesten, aangelegd op de rond 1900 geslechte stadswallen.

Café De Zwaan

Ijzerstraat 17 (Tienen)
Beeldbepalend hoekpand onder gecombineerde zadel- en platte daken, opgetrokken als een art-decogeïnspireerd café met modernistisch woongedeelte naar ontwerp van Charles Rimanque in 1936.