Hoeve De Grote Boomgaard

Beschrijving

Groteboomgaardstraat nr. 1. Hoeve z.g. "De Grote Boomgaard", wellicht genoemd naar de grote omhaagde boomgaard die op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt weergegeven rond de hoeve, maar die nu niet meer bestaat. Twee parallelle vleugels aan beide lange zijden van een rechthoekig, deels verhard erf. Witgekalkt woonstalhuis onder pannen zadeldak; woonhuis met opkamer, da

Groteboomgaardstraat 1 (Damme)
Hoeve "De Grote Boomgaard", op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergegeven. Twee parallelle vleugels. Witgekalkt woonstalhuis onder pannen zadeldak. In 1860 wordt ten oosten van dit gebouw een bruine bakstenen wagenschuur aangebouwd. Evenwijdig met deze vleugel wordt in 1870 een houten dwarsschuur.. Oostelijke zijpuntgevel in donkere baksteen met in zwarte baksteen omlijste beglaasde nis met Mariabeeldje. Ten westen tussen beide vleugels, een kleine witgekalkte baksteenbouw: voormalig bakhuis, kippenhok en smidse.