Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen en omgeving

De vakwerkhoeve met losse bestanddelen te Sint-Lambrechts-Herk, is beschermd als monument.

Waarden

De vakwerkhoeve met losse bestanddelen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De hoeve is een historisch gegroeid complex, waarvan het woonhuis (linkervleugel) al in de Atlas der Buurtwegen (1840-44) wordt weergegeven, maar waarschijnlijk veel ouder is (cf. bolkozijnvormige ramen). Later in de 19de eeuw werden een haakse varkensstal en vrijstaande schuur toegevoegd, tot het huidige geheel in U-vormige compositie werd verkregen, met componenten omheen een erfje. Het complex vormt een typologisch gaaf en volledig geheel, dat bovendien quasi integraal in vakwerk bewaard bleef, de volumes afgedekt door daken met Vlaamse pannen, en getuigt als dusdanig van een eeuwenlange bouwtraditie, die lokaal tot ver in de 20ste eeuw is blijven voortleven en waarvan steeds meer getuigen uit het straatbeeld verdwijnen. De authenticiteit van het geheel wordt verder benadrukt door elementen als nog aanwezige hagen aan de open zijde van het erf en omheen de aansluitende moestuin.

Hogebergstraat 22 (Hasselt)
Gaaf bewaarde hoeve met losse bestanddelen, uit de 19de eeuw; de moestuin ten noordoosten, en de zuidzijde van het erf zijn met een haag afgezet.