Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Cijnshof De Klee: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
3246
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3246

Besluiten

Geografisch pakket Kuttekoven
definitieve beschermingsbesluiten: 09-07-2003  ID: 4071

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van het cijnshof De Klee met de historische gronden van het 17de-eeuwse laathof Hof van Herckenrode of Herkenrodewinning, bestaande uit weilanden, boomgaarden en akkerland. Het als monument beschermde cijnshof met herenboerparkje maakt geen deel uit van de bescherming als dorpsgezicht.



Waarden

De omgeving van cijnshof De Klee, met inbegrip van de percelen van de vroegere Winning van Herkenrode, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De inplanting van de Herkenrodewinning, op een dominerende hoogte en op een drassig, goed verdedigbaar terrein, is representatief voor bouwhistorisch typische strategische en economische premissen. De perceelsstructuur geeft enig beeld van de hoeve, zoals die in de Bundergeldatlas al wordt weergegeven, als een U-vormig complex, waarvan de open erfzijde aan de Kleestraat wordt afgeschermd door poelen. De oprijlaan bleef zichtbaar, alsook een gedeelte van het grachtenstelsel rond de geometrische tuin, weergegeven op het voorprimitief kadasterplan van 1809, die zich achter de bebouwing bevond en verloren ging door de aanleg van de spoorwegbedding Tongeren-Sint-Truiden. Afgezien van zichtbare funderingssporen heeft de ondergrond daarenboven een rijk archeologisch potentieel.

historische waarde

In onmiddellijke nabijheid van hoeve De Klee, op een heuvel die de wijde omgeving domineert, bleven de restanten bewaard van een pachthof, dat in 1290 door de cisterciënzerinnenabdij van Herkenrode werd verworven en sedertdien Hof van Herkenrode werd genoemd. De historische impact van dit goed is uitgesproken, aangezien de abdij ook uitgestrekte landerijen in de omgeving domineerde (de Bundergeldkaarten bieden een overzicht van de eigendommen omstreeks 1680) en alzo een stempel drukte op de dorpsontwikkeling, tijdens het ancien régime, maar onrechtstreeks zelfs nog erna, want na de confiscatie en verkoop van de winning in 1797 werd de hoeve progressief afgebroken, waarbij bouwmateriaal werd verwerkt in de hoeve De Klee, die de kasteelfunctie van de Herkenrodewinning overnam.

sociaal-culturele waarde

De omgeving van hoeve De Klee (en in extenso de Herkenrodewinning) is van een uitgesproken beeldbepalende waarde, in esthetisch, functioneel en historisch opzicht, als landelijke omgeving van een in essentie agrarische bebouwing, als onbebouwde context van historisch waardevolle constructies, als zichtondersteunend en in se waardevol landschappelijk kader.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Cijnshof De Klee

Kleestraat 18 (Borgloon)
Het cijnshof De Klee is één van de historische laathoven op het grondgebied van Kuttekoven. Het huidige gesloten hoevecomplex dateert van de tweede helft van de 19de eeuw, met een 17de-eeuwse kern.

Is de omvattende bescherming van

Hoogstamboomgaard

Kleestraat (Borgloon)
Op het grondgebied van Kuttekoven (deelgemeente Borgloon) bevind zich in de Kleestraat ter hoogte van de kapel nog enkele oude hoogstambomen (appel en peer) op de gronden van het Cijnshof De Klee.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Berlingen en Kuttekoven

Borgloon, Gotem, Hoepertingen, Kuttekoven (Borgloon), Berlingen (Wellen)
Dit gebied is gelegen aan de noordwestrand van het massief van Borgloon. Het is heuvelachtig en sterk ingesneden door erosie. Het is een uitgesproken agrarisch landschap met centraal het gehucht Kuttekoven met enkele belangrijke hoeves en de Sint-Jan-de-Doperkerk. Het gehucht wordt doorsneden door de markante spoorwegbrug en spoorwegbedding van de voormalige spoorweg Sint-Truiden-Tongeren. Ten noorden van het gehucht liggen de gesloten hoeve De Klee en kasteel De Klee. Halverwege tussen Kuttekoven en Berlingen (Wellen), aan de oostelijke rand van de riviervlakte van de Herk, ligt het gehucht Rullingen met het gelijknamige kasteel met omliggend park en hoogstamboomgaarden. De Herk stroomt diep ingesneden door het landschap. Het dorp Berlingen sluit hierop aan, de Sint-Agathakerk kijkt van een hoogte uit op de waterloop.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cijnshof De Klee: omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3246 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.