Jeneverstokerij Stellingwerff-Theunissen: stookinstallatie

Beschrijving

De stookinstallatie van de jeneverstokerij Stellingwerff-Theunissen te Hasselt, is beschermd als monument. De gebouwen van de stokerij werden reeds beschermd als monument in 1975.

Waarden

De stookinstallatie van de jeneverstokerij Stellingwerff-Theunissen (Nationaal Jenevermuseum waarvan de gebouwen werden beschermd bij koninklijk besluit van 21.08.1975), met volgende toestellen: stoommachine (82.0172.00), graanmolen (87.1435.00), transmissieas met 5 lagersteunen (82.0175.00), beslagkuip (82.0173.00), gistkuip 1 (82.0174.01), gistkuip 2 (82.0174.02), gistkuip 3 (82.0174.03), stoompomp (91.0813.00), Continu werkend distilleerapparaat (82.0171.00), distillatiekolom (82.0171.01), verdichter (82.0171.02), koeler (82.0171.03), voorverwarmer (82.0171.04), spoelingpompvat (87.1483.00), spoelingbak (87.1484.00), meetvat (82.0176.00), handpomp 1 (82.0177.00), handpomp 2 (82.0178.00), Discontinu werkend distilleerapparaat (82.0179.00), alambiek (82.0179.01), koeler (82.0179.02), voor- en naloopvat (82.0180.00), fijnbrandvat (82.0181.00), koelwaterreservoir (82.0182.00), is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als een uitstekend en uitzonderlijk volledig voorbeeld van een stookinstallatie uit het laatste kwart van de 19de eeuw ingericht in een stokerijvleugel uit het eerste kwart van de 19de eeuw. De volledige distilleereenheid toont hoe er tijdens de eerste industriƫle revolutie granen-eau-de-vie werd geproduceerd. De distillatiekolom, gebaseerd op het principe van Cellier-Blumenthal (1808), illustreert hoe men van een discontinu stookproces met een alambiek overging naar een continu proces en de principes van warmte-uitwisseling en -recuperatie door tegenstroom invoerde.
De stokerij werkt volledig op stoom. Deze wordt aangewend als thermische energiebron bij het opwarmen van de beslagkuip, de distillatiekolom en de alambiek. De stoommachine en de wortpomp zetten de thermische energie om in bewegingsenergie. Via de stoommachine, de drijfwielen en -riemen en de transmissieas worden de graanmolen en het roersysteem van de beslagkuip aangedreven. Op deze wijze kan worden ervaren hoe revolutionair de introductie van de stoommachine als centrale krachtbron was en hoe enkel met stoom een heel bedrijf, in casu een jeneverstokerij, kon functioneren.

Jeneverstokerij Stellingwerff-Theunissen

Witte Nonnenstraat 19 (Hasselt)
De gebouwen van de stokerij (woonhuis, toegangspoort, schuur, jeneverstokerij, ossenstallen, paardenstallen en remise) zijn geschikt rondom een binnenkoer. Aan een tweede binnenkoer was een likeurfabriekje gelegen.