Huizen Dommershausen

Woning Dommershausen

Beschrijving

De huizen Dommershausen zijn beschermd als monument. De bescherming omvat de volledige panden, met inbegrip van alle aanbouwen en de achtertuin.

Waarden

De rangschikking als monument van de gevels van het pand Dommershausen is uitgebreid tot de twee volledige panden omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: twee laatgotische, vermoedelijk gelijktijdig gebouwde, laat 15de- vroeg 16de-eeuwse diephuizen in stijl- en regelwerk, in de fase van verstening.
Nummer 26: laatgotisch pand, qua structuur in voorgevelopbouw in stijl- en regelwerk met dubbele overkraging; getrapte achtergevel in bak- en mergelsteen met typisch laatgotische kruiskozijnen; 16de-eeuws trappenhuis in stijl- en regelwerk.
Nummer 28: laatgotisch pand met 19de-eeuwse voorgevelordonnantie en pui; 16de-eeuwse zij- en achtergevel in bak- en mergelsteen met laatgotische kruiskozijnen.

Huis Dommershausen

Maastrichterstraat 26 (Tongeren)
Een merkwaardig laat-gotisch diephuis uit de 16de eeuw, samen met een diephuis met voorgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw doch met kern en laat-gotische achtergevel uit de 16de eeuw.